През 2019 година Комисия за финансов надзор отново бе домакин на образователната програма за ученици „Небанковият финансов сектор в България“ от 9 до 13 септември

От 9-ти до 13-ти септември 2019 г. се проведе образователната програма „Небанковият финансов сектор в България” организирана от Комисията за финансов надзор (КФН) в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН) и  фондация „Атанас Буров”. В XVII-то издание на програмата участваха двайсет ученици от XI-ти клас и петима учители от средните професионални училища с икономически и финансов профил от градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Кюстендил, Мадан, Петрич, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора и Хасково.
Програмата „Небанковият финансов сектор в България” е уникална за страната ни и е една от най-дългосрочните инициативи на Комисията за финансов надзор, стартирала още от самото ѝ създаване. Целта на програмата е в синхрон с една от стратегическите цели на Комисията – защита на потребителите чрез финансово ограмотяване.
Образователната програма по финансова грамотност включваше лекции  за всеки един от небанковите пазари – капиталовия, застрахователния и пенсионноосигурителния, водени от експерти и опитни специалисти от КФН и бизнеса.  Следобедните модули се проведоха под формата на срещи с реалната бизнес среда чрез посещения в пенсионноосигурителни и застрахователни дружества, финансови групи, Българска фондова борса, Централен депозитар и Висшето училище по застраховане и финанси. За първи път в програмата тази година се включи и международна финансова медия, чиито експерти дадоха на младежите ценни съвети как да разпознаят фалшивите новини и откъде да се информират правилно.
 
Програмата беше закрита официално с връчване на удостоверения за участие и принос от председателя на КФН г-н Бойко Атанасов и от председателя на Управителния съвет на фондация „Атанас Буров“ г-жа Виолина Маринова.
В рамките на закриването на програмата г-н Бойко Атанасов каза, че „В своята визия за развитие на Комисията за финансов надзор поставяме акцент и усърдно работим в посока за повишаване на финансовата грамотност на обществото. За мен като председател на КФН е изключителна гордост да бъдем съорганизатор на програмата „Небанковият сектор в България“, тъй като имаме възможност да запалим искрата на знанието в учениците, което неминуемо ще формира самосъзнание и отговорност в тях за бъдеще“.
На финала той отправи и посланието си към учениците: „Бих искал да Ви пожелая, когато се налага от тук нататък да вземате финансови решения да се възползвате от наученото, да мислите рационално и да избирате решението, което ще Ви даде възможност да получите удовлетворяващ резултат.“
Учениците споделиха, че поставени в реална среда са научили много за финансите в рамките на тази седмица.